Asse heeft er een nieuw natuurpark bij. In deelgemeente Zellik is dinsdagavond 26 juni het Kerremanspark geopend, een bosgebied van 13 hectare met unieke fauna en flora, wandel- en knuppelpaden, een speelbos, picknickplekjes en zeldzame diersoorten. Kostprijs: 440.000 euro.

De aanleg van het Kerremansbos ging in 2005 van start. Nu 13 jaar later, mag het resultaat best wel gezien worden. Het bos is intussen al de habitat van tientallen diersoorten en een reeks zeldzame planten. “De realisatie van dit bos is eigenlijk een gevolg van een beslissing van Natuurpunt om hier in de buurt een klein boomgaardje aan te kopen”, weet Ben Michiels (gemeente Asse). “De site rond het boomgaardje was toen nog een agrarisch gebied. Er lag hier een stortplaats van de gemeente en een klein voetbalveldje. De gronden waren altijd al eigendom van de gemeente, vroeger zelfs nog van de autonome gemeente Zellik. In 2005 hebben we hier 7.000 boompjes geplant.”

Omdat de gemeente en de natuurverenigingen wel een mooie toekomst zagen voor het gebied, trokken ze naar de Vlaamse Landmaatschappij die bereid was het bosproject te financieren. “Het was oorspronkelijk onze bedoeling om de kleine natuurgebiedjes hier in de buurt met elkaar te verbinden”, weet Milieuschepen Yoeri Vastersavendts. “Daarom werd een landinrichtingsplan opgemaakt. In dit gebied vloeien de Molenbeek en de Maalbeek bij elkaar. We hebben de Maalbeek opnieuw opengelegd. De Molenbeek vormt de grens met Brussel.”

Stroken netels en distels

De voorbije jaren gebeurden nog tientallen aanplantingen in het Kerremanspark. “De boswilg groeide al vanzelf, maar we hebben ook tientallen elsen, boskersen, hazelaars, eiken, beuken, meidoorns en sleedoorns geplant”, weet conservator Sil Willems. “En we kiezen voor natuurlijk beheer van het park. We maaien het gras maar 2 keer per seizoen. We voeren het maaisel af om de grond te verarmen. Zo krijgen we meer verschillende soorten planten. En we laten ook stroken met netels en distels staan want daar houden vlinders en insecten zo van.”

Dinsdagochtend kwam de 400 kinderen van de Zellikse scholen al kennis maken met het park. “Voor de kinderen is dit een geweldig bos”, weet Sil. “Maar het is ook een heel toegankelijk bos geworden, ook voor rolstoelgebruikers. En uiteraard ook voor de werknemers van het researchpark die hier ’s middags hun lunch kunnen eten aan een van de picknicktafels.”

Het park is in beheer bij de Gemeente. Pronatura voert voor hen het onderhoud van de site uit. Pronatura is eveneens reeds actief op het Researchpark bij enkele bedrijven alsook doen zij het onderhoud van de onuitgegeven kavels. De bedrijven op het Researchpark kunnen zo kiezen voor een ecologische aanleg en onderhoud van hun bedrijfstuin om ervoor te zorgen dat de fauna en flora via groene corridors tot aan het Laarbeekbos kan komen.